Pravila privatnosti

ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA I PRAVILA O PRIVATNOSTI

Prema zakonu Republike Hrvatske o zaštiti osobnih podataka, osobni podatak definiran je kao svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili podatak kojim se može identificirati osoba, utvrditi identitet izravno ili neizravno. Te podatke tretiramo kao osobne podatke.Obrada podataka je bilo koja radnja izvršena na osobnim podacima, poput primjerice prikupljanja, pohrane, upotrebe, uvida i prijenosa osobnih podataka.Voditelj zbirke osobnih podataka dostupan je putem mail adrese info@ivacarape.hr ili na adresi sjedišta obrta Brezje, I Siget 17, Sveta Nedelja, Hrvatska.Pravne osnove za obradu osobnih podataka sukladno propisima EU i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka su sljedeće:
  • kada ste pristali na obradu (privola),
  • kada je to potrebno za sklapanje ili izvršavanje ugovora,
  • u svrhu ispunjavanja zakonskih obveza,
  • u svrhu legitimnih interesa Prodavatelja, odmjerenih u odnosu na vaša prava glede zaštite osobnih podataka, kada je to potrebno u pravne svrhe.

KADA I KAKO PRODAVATELJ PRIKUPLJA PODATKE KORISNIKA?

Prodavatelj prikuplja osobne podatke Kupaca samo u mjeri koji su nužni za ispunjenje svoje obveze odnosno za koje postoji legitimni interes te za koje ima privolu Kupca u svrhu informiranja, podrške kupcima i marketinga.Prodavatelj se obvezuje štititi osobne podatke Kupaca u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te se obvezuje da osobne podatke neće ni na koji način ustupiti trećim osobama bez pristanka Kupca (osim podataka za koje postoji legitimni interes u svrhu izvršavanja dostave kupljenog proizvoda).Obrada osobnih podataka koja se temelji na legitimnom interesu ili predstavlja ugovornu obvezu obavlja se održavanjem najviših standarda sigurnosti i poslovanja. Kupac u svakom trenutku može izjaviti prigovor na obradu svojih osobnih podataka na temelju svoje specifične situacije. Kupac ima pravo zatražiti nadopunu, ispravak ili izmjenu netočnih osobnih podataka.Od ovog se izuzimaju slučajevi u kojima je Prodavatelj po valjanom nalogu ovlaštenih državnih tijela, u skladu sa zakonom, dužan dostaviti ili dopustiti uvid u osobne podatke Kupaca.Ako pružate podatke u ime druge osobe, morate se pobrinuti da je ta osoba upoznata s ovim pravilima o zaštiti privatnosti prije no što to učinite. Ako ste mlađi od 16 godina, molimo vas da nam ne pružate nikakve podatke bez odobrenja roditelja ili skrbnika.Ažurirajte vaše podatke tako što ćete nas obavijestiti o svim promjenama vaših kontaktnih podataka ili preferencija.
  1. Podatke prikupljamo prilikom narudžbe u ivacarape.hr trgovini
Prilikom kupovine u ivacarape.hr internetskoj trgovini tražimo od vas određene osobne podatke koji su nužni za ispunjenje usluge i kupovinu. Pružanje osobnih podataka u svrhu prodaje predstavlja ugovornu obvezu te ako ih ne pružite, to će utjecati na ispravno izvršenje ugovora ili ga čak onemogućiti.U svrhu dostave proizvoda naručenog putem ivacarape.hr internetske trgovine potrebno je unijeti vaše osobne podatke (ime, prezime, adresu dostave, broj telefona i e-mail adresu).Legitiman pristup podacima kupca koje uključuju ime i prezime te adresu dostave imaju pristup djelatnici dostavnih službi s kojima Prodavatelj ima sklopljen ugovor o dostavi naručenih proizvoda putem ivačarape.hr internetske trgovine.Prodavatelj ne bilježi broj vaše kreditne kartice niti pohranjuje transakcijske podatke. Prodavatelj za naplatu kartica koristi usluge treće strane, ovlaštene banke, koja enkripcijom štiti vaše podatke.   2.Podatke prikupljamo i obrađujemo ako nas izravno kontaktiratePodaci koje primimo izravnim kontaktom od kupaca koji nam se obrate za informacije o proizvodima i uslugama:
  • putem obrasca na internetskoj stranici https://ivacarape.hr
  • direktno mailom
  • telefonskim pozivom
  • uživo u uredu obrta
Tako prikupljene podatke koristimo samo za obradu traženih informacija i upita korisnika te u svrhu osiguravanja kvalitetnog korisničkog iskustva. Kupci i korisnici internetske stranice ivacarape.hr suglasni su da u skladu sa Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka te u skladu s traženim upitom obrađujemo osobne podatke.      3.Prilikom slanja newslettera pretplatnicimaProdavatelj prikuplja e-mail adrese korisnika koje koristi za slanje newslettera odnosno elektroničkih poruka koje sadrže promotivne poruke, ponude i vijesti iz svijeta zdravlja i zdravog načina života.   4.Prikupljanje u svrhu osiguravanja podrške kupcima i marketingaProdavatelj uz privolu Kupca može koristiti osobne podatke za informiranje o novim i akcijskim proizvodima te dostavu promotivnih materijala, newslettera te unapređenja odnosa s Kupcima.Ukoliko pristup podacima u svrhe marketinške obrade imaju treći pružatelji usluga, oni su detaljno opisani u nastavku ovog teksta.

TKO SU SUBJEKTI S KOJIMA PRODAVATELJ MOŽE DIJELITI OSOBNE PODATKE?

  1. Pružatelji usluga za slanje e-mail promotivnih poruka
Prodavatelj surađuje s pružateljima usluga trećim stranama kako bi se mogle provesti aktivnosti slanja e-pošte, oglašavanja i analiziranja upotrebe naših web mjesta i aplikacija te praćenja učinkovitosti kampanja.Osobne podatke dijelimo samo u onoj mjeri potrebnoj za izvršavanje usluge u naše ime. U nastavku možete provjeriti tko su davatelji usluga trećih strana potrebnih za suradnju:Mailchimp – automatizirana platforma za slanje elektroničke pošte koja nam omogućava slanje newsletteraGoogle – Google Analytics koji se upotrebljava za praćenje web statistike i demografskih podataka i ponašanja web korisnika. Koristimo ga za praćenje učinkovitosti naših marketinških kampanja.Facebook – može pratiti korisnički definirane ciljane skupine i događaji konverzije. Tako se za neku stranicu može poslati više prilagođenih događaja te preko upućivanja URL-a  uključiti i drugi podaci.     2.Pružatelji usluga potrebnih za sklapanje ili izvršavanje ugovoraPristup bazi Kupaca s osobnim podacima Kupaca, uz Krešimira Poljaka, vlasnika obrta „IVA“, u svrhu sklapanja ili izvršavanja ugovora, odnosno kupovine u ivacarape.hr trgovini i dostavu proizvoda imaju:Plavi Pixel d.o.o., tvrtka specijalizirana za Web Publishing rješenjaDostavne službe s kojima Prodavatelj ima sklopljen ugovor o dostavi naručenih proizvoda putem ivacarape.hr internetske trgovine.Prodavatelj proizvoda, u konkretnom procesu kupnje kada je ovlašteni trgovinski zastupnik (pogledaj Opće uvjete Ostale odredbe) u kojem slučaju prodavatelj koji izdaje račun i isporučuje robu, mora imati podatke o Kupcu. U ovom slučaju prodavatelju se prosljeđuju osobni podaci kupca – korisnika i to: ime, prezime, adresa (po potrebi e-mail adresa ili tel. broj za kontakt prilikom isporuke).

POLITIKA KOLAČIĆA

Kako bi stranice ivacarape.hr ispravno radile, one moraju na računalo korisnika spremiti malenu količinu informacija (Cookies). Prema regulacijama EU, Iva čarape prije spremanja Cookiea mora zatražiti pristanak korisnika.Korištenjem web stranice ivacarape.hr korisnik pristaje na upotrebu Cookiea.Korisnik isključivanjem kolačića odlučuje hoće li dopustiti pohranjivanje kolačića na svom računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u web pregledniku koji korisnik koristi za pregledavanje web stranica. Ukoliko korisnik onemogući kolačiće postoji mogućnost da stranica neće moći koristiti neke od funkcionalnosti koje daje Prodavatelj.Ako želite saznati više informacija o kolačićima i uklanjanju iz preglednika kliknite ovdje.Kakve kolačiće koristi Prodavatelj i zašto?Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Koristimo ih da omogućimo pristup sadržaju i omogućimo stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na ivacarape.hr.Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Prodavatelj koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti poput „pamćenja“ da je korisnik prijavljen na stranici, što vama kao registriranom korisniku olakšava korištenje ivacarape.hr. Također koristimo trajne kolačiće kako bismo bolje razumjeli navike korisnika i sukladno tome poboljšali stranicu prema korisničkim načinima korištenja. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika.

OVO SU PRIMJERI TREĆIH STRANA KOJE PRUŽAJU USLUGE ANALIZE I MARKETINŠKE OBRADE PODATAKA: 

Mjerenje posjećenostiNaša web stranica koristi Google Analytics, uslugu web analize koju pruža Google, Inc. (“Google”). Informacije koje generira kolačić o vašem korištenju naše web stranice (uključujući vašu IP adresu) bit će prenesene na Google i pohranjene na poslužiteljima u Hrvatskoj gdje će se čuvati najduže 6 mjeseci nakon čega će biti izbrisani. Google će koristiti te informacije u svrhu vrednovanja vašeg korištenja naše web stranice, sastavljanjem izvješća o aktivnostima na web stranici za operatore web mjesta i pružanjem drugih usluga vezanih uz aktivnost web stranica i korištenje interneta. Google također može prenijeti te podatke trećim stranama, ako to zahtijeva zakon, ili ako takve treće strane obrađuju podatke u ime tvrtke Google. Google neće povezati vašu IP adresu s drugim podacima koje Google posjeduje. Daljnje informacije o Googleovim pravilima o privatnosti možete dobiti na adresi http://www.google.com/privacy.html.Ukoliko želite onemogućiti da vam navedeni servis sprema “kolačiće”, to možete učiniti ovdje.Kako korisnici mogu ažurirati, urediti ili obrisati svoje osobne podatke?Prodavatelj prikuplja podatke korisnika u skladu propisima EU i Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.Svaki korisnik može u svakom trenutku:
  • zatražiti pristup svojim osobnim podacima i zatražiti ažuriranje osobnih podataka i eventualnih netočnosti.
  • tražiti nas da vam pružimo dodatne informacije o načinu na koji koristimo vaše podatke.
  • zaprimiti osobne podatke o vama koje ste nam dali u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu te – gdje je to tehnički moguće – da prenesemo te podatke drugom voditelju obrade bez zapreka ako se obrada vaših podataka temelji na vašoj suglasnosti te se provodi na automatizirani način.
  • zatražiti brisanje osobnih podataka korisnika te zatražiti brisanje podataka za koje više ne postoji zakonska osnova za upotrebu. Budući da korisnici mogu zatražiti brisanje samo svojih osobnih podataka, radi zaštite korisnika možemo vas zatražiti provjeru identiteta prije provođenja zahtjeva.
  • u slučajevima gdje se obrada temelji na suglasnosti te vezano za svaki direktni marketing, povući svoju suglasnost s učinkom u budućnosti kako bismo prestali s takvom određenom obradom.
  • dati prigovor na svaku obradu (uključujući profiliranje) koja se temelji na legitimnom interesu zbog vaše specifične situacije, osim ako su razlozi za izvršenje takve obrade jači od prava na zaštitu osobnih podataka.
  • tražiti nas da ograničimo način na koji koristimo vaše podatke, npr. dok se prigovor obrađuje.
Prodavatelj može odbiti provođenja zahtjeva ukoliko se time ugrožava privatnost korisnika ili drugih korisnika, ako je primjena zahtjeva suprotna zakonu, u izuzecima radi zaštite javnog interesa (npr. sprječavanje ili otkrivanje zločina), pravnih obveza ili prava i sloboda drugih.Zahtjeve za pristup, ispravljanje ili brisanje podataka možete uputiti na:e-mail info@ivacarape.hr ili na adresu sjedišta obrta Brezje, I Siget 17, Sveta Nedelja, Hrvatska.Obrada takvog zahtjeva može biti tehnički i vremenski složen proces te je u složenim slučajevima ili u slučaju većeg broja zahtjeva potrebno duže vrijeme za obradu podataka o čemu ćemo vas obavijestiti na zakonit i siguran način.Kako čuvamo sigurnost vaših podataka?U svrhu očuvanja sigurnosti, integriteta i dostupnosti osobnih podataka kupaca, podatke osiguravamo nizom sigurnosnih mjera koje uključuju enkripciju, autentifikaciju i strogo ograničeni pristup podacima.Neke od mjera koje koristimo uključuju:
  • strogo ograničen pristup osobnim podacima temeljen na načelu „nužnog poznavanja“
  • korištenje podataka isključivo u skladu s legitimnim interesom, ugovornom obavezom ili danom privolom Kupca
  • postavljanje antivirusnih programa i vatrozida na IT sustave u svrhu detekcije, sprječavanja zloupotrebe osobnih podataka i neovlaštenog pristupa podacima.
Koliko dugo zadržavamo vaše osobne podatke?Osobne podatke pohranjujemo i obrađujemo onoliko dugo koliko je potrebno za izvršenje određene legitimne svrhe, osim ako važećim propisima nije za pojedinu svrhu predviđeno duže vrijeme čuvanja.U slučaju davanja privole za marketing, podatke čuvamo onoliko dugo dok se privola ne povuče. U slučaju odbijenih ponuda, gdje nije dana privola za marketing, podatke vezane uz ponudu čuvamo godinu dana, a u slučaju da nas zatražite brisanje, isti će biti odmah obrisani.Osobni podaci koji više nisu potrebni se ili nepovratno anonimiziraju ili se uništavaju na siguran način.

PRIGOVORI, REKLAMACIJE, POHVALE I KONTAKTI

Pohvale i prigovoriPisani prigovor, odgovor, obavijestiU skladu s člankom 10. Zakona o zaštiti potrošača u slučaju da ste iz bilo kojeg razloga nezadovoljni možete uputiti pisani prigovor Prodavatelju na ivacarape.hr.Prodavatelj vam omogućuje podnošenje pisanog prigovora putem pošte, telefona 01/ 3325-427, 098/274-375 ili putem maila info@ivacarape.hr.Radi što bržeg utvrđivanja konkretne narudžbe na koju imate prigovor, u prigovoru navedite broj narudžbe, broj računa ili svoje ime i prezime.Prodavatelj će vam potvrditi primitak prigovora pisanim putem bez odgađanja, a odgovor će Vam stići u roku od 15 (petnaest) dana od dana zaprimljenog prigovora.KontaktiZa sve informacije, pohvale, primjedbe, reklamacije kao i svake druge obavijesti Kupci se mogu obratiti Prodavatelju na adresu Brezje, I Siget 17, Sveta Nedelja, Hrvatska.Telefon: 01/ 3325-427, 098/274-375E-mail: info@ivacarape.hrPlatforma za online rješavanje sporovaPosebnom regulativom Europske unije, od 15.02.2016, diljem cijele EU sporove vezane uz online kupnje bit će moguće riješiti putem ODR platforme. Platforma za rješavanje sporova dostupna je na internetskoj stranici  http://ec.europa.eu/consumers/odr/.To znači da ukoliko naiđete na problem tijekom online kupnje unutar EU (neispravan proizvod, nemogućnost zamjene proizvoda itd.) svoj prigovor možete na brži i jednostavniji način podnijeti na gornjem linku.Ovaj link potrošači mogu koristiti za prekogranične potrošačke sporove. Za potrošačke sporove u odnosu na trgovce iz Republike Hrvatske ta mogućnost ne postoji dok procedura ne bude podržana  potrebnom zakonskom regulativom od strane ovlaštenih tijela RH.Registracija korisnikaU postupku registracije ili kreiranja korisničkog računa, korisnik je obvezan odabrati naziv ili ime pod kojim će ostvarivati usluge i odabrati sigurnosnu zaporku te dostaviti valjanu e-mail adresu. Svi podaci potrebni za registraciju ili kreiranje korisničkog računa moraju biti istiniti pri čemu je izričito zabranjeno korištenje ili uporaba tuđih podataka.Registracija ili korisnički račun kreiraju se samo za jednu osobu i nije dozvoljeno priopćavati podatke o registraciji ili korisničkom računu trećim osobama. Korisnik je obvezan čuvati podatke o svojoj sigurnosnoj zaporci i korisničkom računu. Nije dozvoljena uporaba tuđe registracije ili korisničkog računa.Za kršenje odredbi Uvjeta iz ovog poglavlja, Prodavatelj zadržava pravo, prema slobodnoj ocjeni, ugasiti registraciju ili korisnički račun korisnika, bez obveze naknade korisniku bilo kakvog troška ili štete.OSTALE ODREDBE: 
  1. Prodavatelj daje pravo Kupcima koristiti sve usluge na ivacarape.hr samo za osobne potrebe, u nekomercijalne svrhe. Promjena sadržaja na ivacarape.hr u bilo kojem njegovom obliku zabranjena je kao i kopiranje, javno izvođenje i sl. Uporaba sadržaja ivacarape.hr na drugim web stranicama je zabranjena.
  2. Prodavatelj zadržava pravo dati prava za objavljivanje bilo kojeg materijala, dijelova ivacarape.hr trećoj osobi samo u slučaju sklopljenog ugovora koji uređuje prava i obveze Prodavatelja i trećeg koji objavljuje informaciju.
  3. Pri kupnji bilo kojeg proizvoda, koji je predmet autorskih prava ili prava intelektualnog vlasništva, Prodavatelj ne daje nikakva dodatna prava korištenja i objavljivanja, osim izrijekom dano pravo ili dozvola od proizvođača / distributera proizvoda.
  4. Kada ivacarape.hr odgovarajućim linkovima pruža mogućnost posjeta drugih web stranica drugih osoba, iste nisu u vlasništvu Prodavatelja i ovi Opći uvjeti u slučaju korištenja predmetnih web stranica na primjenjuju se u odnosu na Prodavatelja i Kupca. Prodavatelj te web stranice ne kontrolira i ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo koju od njih ili njihov sadržaj. Posjet tim stranicama u cijelosti je na vlastiti rizik Kupca i Prodavatelj ne snosi nikakvu odgovornost.
  5. Iako Prodavatelj ulaže izraziti napor kako bi sve objavljene informacije o proizvodu bile točne, moguće je da informacije o određenom proizvodu nisu ažurirane ili točne, a u tom slučaju će Prodavatelj obavijestiti Kupca koji je podnio narudžbu nakon čega Kupac ima pravo ostati kod svoje narudžbe ili je izmijeniti. Fotografije uz proizvode samo su ilustrativne prirode.
  6. Kupac potvrđuje da su sve diskusije ocjene, komentari, javne, a ne privatne prirode, i da stoga djelatnici Prodavatelja mogu nadzirati komunikacije Kupaca bez njihovog znanja i eksplicitnog dopuštenja.
  7. Prodavatelj nije odgovoran za točnost ili pouzdanost bilo kojeg mišljenja, savjeta, ili izjave koja je objavljena na ivacarape.hr internetskoj stranici, od strane bilo koga tko nije ovlaštena osoba Prodavatelja. Ni pod kojim uvjetima Prodavatelj neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu tim što se Kupac oslonio na informacije dobivene putem ivacarape.hr internet stranice. Na Kupcu leži sva odgovornost ocijeniti točnost, kompletnost ili korisnost bilo koje informacije, mišljenja, stava, savjeta ili drugog sadržaja koji je dostupan putem ivacarape.hr internet stranice.